Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Συνάντηση με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης, Τρίτη 19 Οκτωβρίου ώρα 21:00 στο σπίτι της Μεσοποταμίας

Πρόσκληση για συνάντηση με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης

Η  Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στη δίνη της χειρότερης κρίσης της μεταπολεμικής ιστορίας της.
Υπάρχει τρομακτική μείωση στην αγοραστική δύναμη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων , της μεγάλης δηλαδή πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Ως πρώτο παρεπόμενο, αρχίζουν να βαθαίνουν οι κοινωνικές διαφορές σε χάσματα, ενώ η διεθνής εμπειρία από αντίστοιχες καταστάσεις προβλέπει ότι θα ενταθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιστικής βίας, στροφή της «κοινής γνώμης» προς το συντηρητισμό και  άνοδος ακροδεξιών σχηματισμών.

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός μας, μέσα από  μια κίνηση πολιτών όπως η Μεσοποταμία, θα μπορούσαμε να δράσουμε  αλληλέγγυα και αποτελεσματικά έτσι ώστε
-να εξακολουθήσουμε την προσφορά του έργου μας υπό δυσμενέστερες συνθήκες
-να αλληλοβοηθηθούμε ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά  για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.


Πιστεύω ότι το μοίρασμα και η ανταλλαγή ειδών είναι κέρδος για όλους μας καθώς και ότι η κατανάλωση εγχώριων αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες επαγγελματίες,  έχουν μια προστιθέμενη κοινωνική αξία, εφόσον βεβαίως τηρούνται οι κανόνες της αγοράς (αποδείξεις, τιμολόγια κτλ).

Με βάση λοιπόν και το τι έκαναν και άλλοι λαοί,  έχω να προτείνω τα παρακάτω:

1.       Την συγκρότηση πρωτοβουλίας καταναλωτών που θα διεκδικήσει καλύτερες τιμές προϊόντων  ευρείας κατανάλωσης μέσω μαζικών αγορών.  Παραδείγματος χάρη, όλοι αγοράζουμε πατάτες από τη λαϊκή αγορά, μια αγορά ακριβή που δεν δίνει και αποδείξεις, ενώ μπορούμε να τις αγοράζουμε σε τσουβάλι και να τις μοιραζόμαστε. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην αγορά υπηρεσιών, με λίγο ψάξιμο.

2.       Την οργάνωση ή/και συμμετοχή σε ανταλλακτικό παζάρι ειδών ένδυσης, υπόδησης και μικρών οικιακών συσκευών.

3.       Τη σύσταση δανειστικής βιβλιοθήκης και παραχώρηση χρήσης εργαλείων (μέσω διαδικτύου).

4.       Περαιτέρω στελέχωση και ανάπτυξη της συνεργασίας μας με οργανώσεις διακίνησης βιολογικών  προϊόντων. Ακόμη και απευθείας μαζικές αγορές από γνωστούς μας παραγωγούς.

5.       Διοργάνωση ή/και συμμετοχή σε γεύματα αλληλεγγύης αλλά και ανοικτά γλέντια ρεφενέ

6.       Δημιουργία παρακαταθήκης φαρμάκων για μια έκτακτη ανάγκη (μέσω διαδικτύου)

7.       Ενημέρωση για μετακινήσεις εκτός Αθηνών, έτσι ώστε να μοιράζεται το κόστος με πιθανούς συνεπιβάτες (μέσω διαδικτύου).

Σίγουρα όλα αυτά θα δημιουργήσουν στην αρχή ερωτήσεις, ίσως και παρεξηγήσεις, σαν κάθε τι νέο που μια ομάδα δοκιμάζει. Όμως, ας αναλογιστούμε τι καιρούς και τι προβλήματα έχουμε μπροστά μας. Σε ακραίες κοινωνικές πιέσεις χρειάζονται πρωτοποριακές λύσεις , οι οποίες μάλιστα είναι ΚΑΙ επικερδείς.
Ελάτε να γνωριστούμε, να συζητήσουμε και να μοιραστούμε τις ιδέες μας για το θέμα την 
Τρίτη 19 Οκτωβρίου ώρα 21:00 στο σπίτι της Μεσοποταμίας, Πλάτωνος 13, Μοσχάτο
Eυχαριστώ για το χρόνο σας.
Γιώργος Γρηγοράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου