Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Επικαιροποίηση των αποφάσεων για την παραλία από το Δ. Σ. Μοσχάτου Ταύρου (τοποθετήσεις).

Καθησυχαστικός ήταν ο Δήμαρχος Μοσχάτου –Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με βάση το σχέδιο του Ιταλού αρχιτέκτονα Renzo Piano, ενημερώνοντας το σώμα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μοσχάτου - Ταύρου την περασμένη Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012.


Ο θόρυβος που προκλήθηκε από την δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, για αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου σε συνδυασμό με ανακοίνωση της Μεσοποταμίας που είχαμε δημοσιεύσει, οδήγησε το Δήμαρχο Μοσχάτου - Ταύρου στο να ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους για το ότι όλα πηγαίνουν μέχρι στιγμής σύμφωνα με το σχέδιο και τα συμφωνηθέντα για την παραλία. Μάλιστα ύστερα από την 

 
θετική στάση όλων των παρατάξεων εντάχθηκε και σαν θέμα της ημερησίας διάταξης του συμβουλίου η επικαιροποίηση των προηγούμενων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου για την ανάπλαση του παραλιακού  μετώπου.
Ο κ. Ευθυμίου, στην ενημέρωση του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: "Θα ήθελα να σας κάνω μια ενημέρωση σχετικά με το παραλιακό μέτωπο. Αυτή η δημοτική αρχή έχει δώσει αγώνες και πιστεύω μαζί και με τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, ώστε να διατηρηθεί ελεύθερος ο χώρος της παραλίας και να είναι ένας χώρος δημόσιος και κοινόχρηστος. Και αυτό το κατορθώσαμε μέχρι τώρα. Μία φράση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι θα αξιοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μίλησε για ιδιωτικοποίηση ή ότι άλλο μπορεί να βάλει ο καθένας στο μυαλό του. Κοιτάξτε μερικοί παίρνουν μια φράση και την κάνουν σημαία γιατί ψάχνουν να βρουν νόημα ύπαρξης. Όλο αυτό τον καιρό η δημοτική αρχή δεν παρέμεινε αδρανής και περίμενε ποιος θα βγει κυβέρνηση για να δει τι θα κάνει με το παραλιακό μέτωπο. Κατά πρώτον απεστάλη σε όλα τα κόμματα μία επιστολή δική μου που είχε να κάνει με το παραλιακό μέτωπο. Όπου εκεί φαίνεται καθαρά ότι εμείς θεωρούμε ότι το παραλιακό μέτωπο τουλάχιστον στην περιοχή του δήμου μας, είναι ένας χώρος ανοιχτός, δημόσιος. ελεύθερος και σύμφωνα με τα σχέδια τα οποία  το δημοτικό συμβούλιο εδώ ψήφισε. Θέλω να σας πω που βρίσκεται η κατάσταση. Οι μελέτες προχωρούν. Στον οργανισμό της Αθήνας, ήδη έχουν περάσει οι τροποποιήσεις των αρχιτεκτονικών σχεδίων από την εξεταστική επιτροπή που έχουμε ψηφίσει. 2ο Ιουλίου 2012 κατατίθενται οι προμελέτες, 30 Σεπτεμβρίου 2012 κατατίθενται οι οριστικές μελέτες προς δημοπράτηση. Και το έργο έχει υποβληθεί στη διαχειριστική αρχή της περιφέρειας για να χρηματοδοτηθεί ατό το ΕΣΠΑ. Την στιγμή αυτή τουλάχιστον, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί ο χώρος, ότι πρόκειται να συμβεί οτιδήποτε. Απεναντίας αυτά τα οποία φαίνονται, όχι μόνο φαίνονται αλλά είναι πραγματικότητα, είναι ότι όπως έχουμε σχεδιάσει το χώρο, όπως έχουμε πει για τη μετατόπιση του δρόμου της παραλίας και την κατασκευή του αντιπλημμυρικού καναλιού, αυτά είναι τα οποία προχωράνε. Αν οποιοσδήποτε έχει στο μυαλό του διαφορετικά σχέδια, θα μας βρει αντιμέτωπους’’.
Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Μοσχάτου - Ταύρου Βασίλης Σπανάκης επισήμανε πως ο πρωθυπουργός λέγοντας πως θα γίνει αξιοποίηση τον παραλιακού μετώπου εννοούσε από το Παλαιό Φάληρο μέχρι το Σούνιο και ο δήμαρχος Μοσχάτου —Ταύρου συμφώνησε με την άποψη αυτή.
Και ο κ. Σπανάκης σημείωσε πως είναι σημαντικό να διατηρηθούν ως έχουν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την υλοποίηση του σχεδίου του Renzo Piano στην παραλία Μοσχάτου και πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας από τις δήλωσης του πρωθυπουργού.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δράση Τώρα" Γρηγόρης Σωπάκης, ανέφερε με την σειρά του για το θέμα, μεταξύ άλλων τα εξής: "Κατ' αρχήν για την ενημέρωση που μας έκανε ο κ. δήμαρχος για την παραλία, μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο και να επικαιροποιήσουμε την άποψη μας. Προς τι αυτή η αγωνία του δημάρχου για την ανακοίνωση των πολιτών της Μεσοποταμίας;
 Όλοι γίναμε μάρτυρες των προγραμματικών δηλώσεων των εκπροσώπων της τρικομματικης κυβέρνησης, οι οποίοι μίλαγαν για ξεπούλημα, λέμε εμείς, κάποιοι άλλοι μπορεί να λέτε αξιοποίηση, θα φανεί, όλου του παραλιακού μετώπου. Είναι δηλαδή οι πολίτες του Μοσχάτου - Ταύρου ή οι πολίτες της Μεσοποταμίας που ανησυχούν υπέρμετρα ενώ δεν υπάρχει θέμα;
Εκτός κι αν ζούμε σε άλλη κοινωνία. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούμε να επισημοποιήσουμε, σήμερα με ένα ομόφωνο ψήφισμα μας, την ήδη υπάρχουσα θέση που έχουμε, ομόφωνα ή με μεγάλη πλειοψηφία, η οποία να πάει προς πάσα κατεύθυνση. Ξέρετε κάτι κύριοι συνάδελφοι, όταν έχεις πολίτες σε ύπνωση τότε μπορούν να συμβούν τα πάντα. Οι πολίτες σε εγρήγορση, όπλο είναι στα χέρια μιας δημοτικής αρχής που θέλει vα κάνει πάρκο την παραλία"
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πολίτες Μπροστά" Άρης Κρεμμύδας επισήμανε μεταξύ άλλων:  "Η ενημέρωση από τον δήμαρχο είναι σημαντική. Από τη μία πλευρά. Από την άλλη πλευρά και όσα είπε ο συνάδελφος ο Γρηγόρης Σωπάκης και όσα λένε και τα παιδιά, οι συνδημότες μας από τη Μεσοποταμία και αυτοί δίκιο έχουν. Υπάρχουν κάποιες δηλώσεις, σε επίπεδο προγραμματικών δηλώσεων που δυστυχώς δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει που όλοι την βιώνουμε, σε πολύ κόσμο δημιουργούνται θέματα εάν αυτά που έχουν ειπωθεί στο παρελθόν, ισχύουν. Γιατί κάθε μέρα τα δεδομένα αλλάζουν.  Εγώ δέχομαι γιατί το γνωρίζω και ως προσωπική θέση και από κοινούς αγώνες που έχουν γίνει από τον Ανδρέα τον Ευθυμίου ότι πράγματι σε αυτό που λέει σε αυτό θα σταθεί.  Όπως και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του δημοτικού συμβουλίου.
Ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε παραχώρηση του  παραλιακού μας μετώπου, της παραλίας μας σε ιδιώτες. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε να εκτελείται ένα έργο, μια μελέτη, προμελέτες κλπ.  Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε εμείς σαν δημοτικό συμβούλιο είναι και η επίκαιροποίηση στο δημοτικό συμβούλιο της απόφασης για την παραλία και συμφωνώ με τον συνάδελφο τον Γρηγόρη τον Σωπάκη αλλά να είμαστε και σε εγρήγορση για αυτό που μπορεί να έρθει, που Ίσως μπορεί να έρθει από πιέσεις εξωτερικές.  Όπως γνωρίζετε ψάχνουν να βρούμε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ από άλλες πηγές, η τρόικα.  Σε αυτά μπορεί να είναι η παραλία.  Εμείς θα πρέπει να έχουμε ένα plan b να το πω έτσι, ούτως ώστε σε καμία περίπτωση να μη δεχθούμε μια τέτοια εκχώρηση".
 O Δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου αποδέχθηκε την πρόταση Σωπάκη για επικαιροποιηση της απόφασης    του δημοτικού συμβουλίου για το παραλιακό μέτωπο του δήμου μας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: "Tη στιγμή αυτή υπάρχει ένα προεδρικό διάταγμα  και υπάρχει ένας νόμος τον οποίο κατά πλειοψηφία, αν θυμάμαι καλά, έχει ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο, εγώ θεωρώ ότι μπορεί αυτό το δημοτικό συμβούλιο να επικαιοοποιήσει αυτή την απόφαση και να την αποστείλει εκ νέου στους αρμόδιους υπουργούς και στον πρωθυπουργό της χώρας. Η λογική όμως αυτή που σας λέω είναι εντελώς διαφορετική από το πνεύμα της ανακοίνωσης της Μεσοποταμίας. Η λογική να τα πάρουν και να "ξεκουμπιστούν", ποιοι να τα πάρουν το κράτος που θα φτιάξει το δρόμο. To κράτος που θα φτιάξει το αντιπλημμυρικό κανάλι, εάν το φτιάξει. Εννοούμε ότι δεν τα θέλουμε αυτά. Υπάρχει ένα σχέδιο τη στιγμή αυτή, σε αυτό το σχέδιο το δημοτικό συμβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία έχει αποφασίσει. Εάν υπάρχει διαφοροποίηση θα μας βρουν απέναντι.  Όμως αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο τότε θα πρέπει να δούμε πως θα έχουμε έσοδα για το δήμο και κυρίως θέσεις εργασίας για τους δημότες της περιοχής μας που μαστίζει η ανεργία".
Στο τέλος λοιπόν της συνεδρίασης και αφού εντάχθηκε ως θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μοσχάτου - Ταύρου, ψηφίστηκε ομόφωνα (είχαν αποχωρήσει από την συνεδρίαση, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Κυριαζίδης και Στέλλα Βαλαβάνη από την παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Μοσχάτου - Ταύρου") η επικαιροποίηση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου Μοσχάτου - Ταύρου για την ανάπλαση της παραλίας Μοσχάτου σύμφωνα με το σχέδιο του Renzo Piano.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Χατζηαντωνίου και Θανάσης Μελίστας, ενώ αποχώρησαν από το δημοτικό συμβούλιο πριν την συζήτηση τον έκτου θέματος της ημερησίας διάταξης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση Μοσχάτου - Ταύρου", Παναγιώτης Κυριαζίδης και Στέλλα Βαλαβάνη.
Πηγή..Μαχητική Μοσχάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου