Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 7.00΄ το βράδυ, στο Σπίτι της Μεσοποταμίας "ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ" (2011, 120΄) της Αλίντας Δημητρίου.

Φίλοι και φίλες,
στα πλαίσια της Κινηματογραφικής Λέσχης της Μεσοποταμίας θα προβάλουμε αυτό το Σάββατο 17  Νοεμβρίου στις 7.00΄ το βράδυ, στο Σπίτι της Μεσοποταμίας, (Πλάτωνος 13, στο Μοσχάτο) το βραβευμένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους 
"ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ" (2011, 120΄) της Αλίντας Δημητρίου.

Γυναίκες οι οποίες αντιστάθηκαν κατά της δικτατορίας, συνελήφθησαν και βασανίστηκαν καταθέτουν στην κάμερα τις μαρτυρίες τους.

 «Δεν έχω συνταγή για τη δουλειά μου. Θα μπορούσα όμως να πω ότι όλα είναι βατά όταν αγαπάς, κι εγώ αγαπώ αυτές τις γυναίκες και αγαπώ με πάθος αυτό που κάνω. Βέβαια η ανάμνηση των βασανισμών είναι επώδυνη. Μερικές αρνήθηκαν, δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν την ανάμνηση του πόνου, ενώ άλλες δέχτηκαν γιατί κατανόησαν ότι είχαν ιστορικό χρέος».      (Αλίντα Δημητρίου, από συνέντευξη στον Κώστα Τερζή, στην Αυγή, 15-1-2012).    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=663389
"Με μια ακίνητη κάμερα και τη δύναμη ενός καθαρου, συγκινητικού λόγου, ο φακός της Αλίντας Δημητρίου διασώζει, ακόμα και με εντελώς απλό, τηλεοπτικά ρεπορταζιακό τρόπο, ένα σπάνιο κομμάτι ιστορίας και μερικά ψήγματα ανεκτίμητης αλήθειας" - Athinorama

"...Το υπέροχο με τα «Κορίτσια της Βροχής» είναι ότι ως ντοκιμαντέρ, ως μαγνητοσκόπιση, σκηνοθεσία και μοντάζ δηλαδή, είναι τόσο απλό, που οι ιστορίες των γυναικών απογυμνώνονται από οποιαδήποτε πλεονάζουσα δραματικότητα και ασκούν οι ίδιες την πραγματική τους δύναμη στους θεατές..."
 - Cinetime.gr

Με τα "Κορίτσια της βροχής" η Αλίντα Δημητρίου ολοκληρώνει την τριλογία της για τη θέση των γυναικών στους κοινωνικούς αγώνες στην Ελλάδα. Τα "Πουλιά στο βάλτο" αναφέρονταν στην κατοχή και την αντίσταση, ο "Βράχος" στα χρόνια του εμφυλίου και τις διώξεις που ακολούθησαν, και η τριλογία κλείνει με τα χρόνια της αντίστασης στη χούντα των συνταγματαρχών.

Η Αλίντα, φίλη καλή και συντρόφισσα όλων μας στη Μεσοποταμία (όπου έχουμε προβάλλει τα δύο προηγούμενα έργα της με την παρουσία της), δεν μπορεί να είναι, δυστυχώς μαζί μας. Με τη δική της προτροπή στην προβολή θα παρίσταται η κ. Ντίνα Κούκου, φιλόλογος, που καταθέτει και στην ταινία τη μαρτυρία της, για να συζητήσει μαζί μας για τα χρόνια της δικτατορίας και την αντίσταση του δημοκρατικού κόσμου. Η κ. Κούκου, μέλος του Δ.Σ. του Σύνδεσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), θα έρθει στην εκδήλωση μας αμέσως μετά την πορεία που θα πραγματοποιηθεί εκείνη την μέρα.

Η προβολή θα αρχίσει στις 7.00΄ γιατί είναι μεγάλη (120΄) και πρέπει να μείνει χρόνος για τη συζήτηση.



Η Αλίντα Δημητρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου