Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Για τις εξελίξεις στον Φαληρικό Όρμο.



Το Προεδρικό Διάταγμα για την διαμόρφωση του χώρου σύμφωνα με το master plan Piano είναι στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή για γνωμάτευση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. (Τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και περιμένουν το ΣτΕ για να ανακοινωθούν )
Ανεξάρτητα από τις επιμέρους αντιρρήσεις στο τελικό αρχιτεκτονικό σχέδιο, που μπορεί να έχουμε, δηλαδή τα επιπλέον 4.000τμ δόμηση που φορτώνεται η περιοχή με πολλές και μάλιστα «βαριές» χρήσεις για ένα χώρο που παρεμβάλλεται μεταξύ πολεοδομικού ιστού και παραλίας, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι αυτά.
Το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής του Φαληρικού Όρμου είναι αν ο υπό διαμόρφωση χώρος είναι κοινόχρηστος, οπότε δεν μπορεί να διαχειρίζεται από ένα ΝΠΙΔ, μια Ανώνυμη Εταιρεία, έστω και υπό τον έλεγχο του κράτους.
Επομένως οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου προς τους Δημάρχους Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου ότι η περιοχή δεν θα περιλαμβάνεται στην υπό σύσταση Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ, (που μένει να επιβεβαιωθούν στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία της Βουλής, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο στο υπό συζήτηση σχετικό νομοσχέδιο), δεν μας εξασφαλίζουν ΤΙΠΟΤΑ.
Η παραλία Καλλιθέας και Μοσχάτου ήταν στην «Ολυμπιακά Ακίνητα» ΑΕ και μετά την συγχώνευση της με την ΕΤΑ ΑΕ και την συγχώνευση και των δυο στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Δηλαδή η παραλία μας με πιο γρήγορες διαδικασίες θα πωληθεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ, βρισκόμαστε «από την σκύλαν στην χαρυβδην».
Το θέμα λοιπόν πέρα από αρχιτεκτονικά σχέδια και άλλα τεχνοκρατικά ζητήματα είναι ΠΡΩΤΑ και ΚΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ.
Θα διεκδικήσουμε την ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΙΑ του χώρου;
Αν ναι, τότε ο χώρος δεν μπορεί παρά να ανήκει και να διαχειρίζεται από φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός αν στην νεοφιλελεύθερη παραζάλη σκεφτούμε και την πλατεία Συντάγματος υπό την διαχείριση Ανωνύμου Εταιρείας ΝΠΙΔ. Η πιο ρεαλιστική πρόταση κατά την γνώμη μου είναι να ανήκει και να διαχειρίζεται από Μητροπολιτικό Φορέα της Περιφέρειας Αττικής με την ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου- Ταύρου.
Σε δεύτερο στάδιο να μελετήσουμε αν με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις (κτίρια, μαρίνα, γήπεδο βόλεϊ) είναι βιώσιμο το πάρκο χωρίς επιπλέον δόμηση. Η προσωπική μου γνώμη, αλλά και της κίνησης πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία» είναι ότι είναι βιώσιμο.
Τα έργα υποδομής αντιπλημμυρικά, πεζοδιαβάσεις, που θα εξασφαλίζουν την περιοχή των Τζιτζιφιών και του Μοσχάτου από πλημμύρες και την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των κατοίκων του λεκανοπεδίου στην θάλασσα είναι υποχρέωση της πολιτείας προς τους κατοίκους και μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα με την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη Piano.
Επειδή τα έργα υποδομής θα γίνουν μια και υπάρχουν τα λεφτά του ΕΣΠΑ και οι κατασκευαστικές εταιρείες, που κάνουν ουρά για να τα πάρουνε και επειδή τα έργα υποδομής χρειάζονται και για τους υποψήφιους επενδυτές για να αξιοποιήσουν τις όποιες επενδύσεις τους ο αγώνας μας δεν μπορεί να μην είναι αγώνας για την διαχείριση της παραλίας. Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.
6-3-2013
Μπάμπης Μπιλίνης
ΥΓ. Και να μην ξεχνάμε και τα σχέδια να μετατραπεί ο Φαληρικός Όρμος στο μεγαλύτερο Ιδιωτικό λιμάνι της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου