Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ"

ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ - SYRIAN SOLIDARITY - ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
"ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ" 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 7:30 μ.μ.

Η προσπάθεια φιλοξενίας, περίθαλψης και σταδιακής ένταξης στον κοινωνικό ιστό των μεγάλων προσφυγικών κυμάτων, που κατέκλυσαν τη χώρα μας από το 2015 μέχρι σήμερα, είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Πολλά τα όσα έγιναν, ακόμα περισσότερα τα όσα μένει να γίνουν, να βελτιωθούν, να ολοκληρωθούν.
Δύο συλλογικότητες ιδιαίτερα δραστήριες στον χώρο αυτό - η μία λόγω θέσης, η άλλη λόγω των αδελφικών δεσμών της με τα θύματα του πολέμου στη Συρία - είναι η "Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών - Refugees Welcome to Piraeus!" και το "Syrian Solidarity House". Οι δύο αυτές συλλογικότητες υποστηρίζουν εδώ και καιρό τη διαμονή, την επιβίωση, αλλά και την ένταξη των προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας, ενισχύοντας με εφόδια και είδη διατροφής, ιατρο-φαρμακευτικό υλικό, νομική αρωγή, αλλά και σεβασμό προς την πολιτιστική τους ταυτότητα, τους πρόσφυγες και μετανάστες φίλους.
Ενώνοντας τις δυνάμεις μας και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, που αυτόν τον καιρό φιλοξενεί δύο ακόμα εκθέσεις για το προσφυγικό στη Δημοτική Πινακοθήκη, ξεκινάμε μία σειρά δράσεων που στόχο έχουν την παρουσίαση του προσφυγικού προβλήματος στον ευρύτερο πληθυσμό, την "αποκάλυψη" ενός ολόκληρου κόσμου ανθρώπων που ζουν στις παρυφές της ελληνικής κοινωνίας, έχοντας χάσει το σπίτι τους και τη ζωή τους στο βωμό του πολέμου, συχνά διαφεύγοντας βέβαιο θάνατο και βιώνοντας τρομαχτικές απώλειες σε ανθρώπινο επίπεδο.
Με πρώτο σταθμό τον Πειραιά και το καλαίσθητο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης (κτήριο Παλαιού Ταχυδρομείου, Φίλωνος 29 & Καραολή-Δημητρίου), μία ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ, ρίχνοντας φως στην οδύσσεια των προσφύγων. Στόχος της περιοδεύουσας αυτής έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση των λαών της Ευρώπης, ώστε οι χώρες τους να δεχτούν και να εντάξουν τους πρόσφυγες. Στόχος επίσης είναι η ενδυνάμωση της κινητοποίησης των ευρωπαίων πολιτών, για να σταματήσουν οι πόλεμοι που γεννούν την προσφυγιά.
Η έκθεση έχει τίτλο "Τα παιδιά ζωγραφίζουν την προσφυγιά" και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017, στις 7:30 μ.μ., με τη συμμετοχή μουσικής κομπανίας προσφύγων. Ωράριο λειτουργίας: Δευ. - Παρ.: 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ. & 5:00 μ.μ. - 8:00 μ.μ., Σάββατο: 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ.
Η έκθεση ζωγραφικής θα διαρκέσει μέχρι τις 5/3/17, οπότε ολοκληρώνονται και οι δύο παράλληλες εκθέσεις φωτογραφίας για την προσφυγιά, του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, που φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη, τις οποίες πρέπει να δείτε. Στη μία καταγράφονται οι "Δρόμοι Επιβίωσης" των σύγχρονων προσφύγων μέσα από τον φακό φωτογράφων που ταξίδεψαν μαζί τους, ενώ η άλλη, "Η Αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22", περιλαμβάνει φωτογραφίες από την υποδοχή και εγκατάσταση των Ελλήνων προσφύγων στον Πειραιά.
Είσοδος ελεύθερη, με προαιρετική συνεισφορά τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών ατομικής ​υγιεινής για τα παιδιά των προσφύγων.
Σας περιμένουμε.

-ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & METΑΝΑΣΤΩΝ
-SYRIAN SOLIDARITY HOUSE
-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου