Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Φαβέλα: Ανακοίνωση για τα γεγονότα του Σαββάτου, 3/6

Από τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Φαβέλα, αντιγράφουμε την καταγγελία για κάποια γεγονότα που συνέβησαν το Σάββατο 3 Ιουνίου στο Μικρολίμανο. Είναι γεγονότα που μας αφορούν άμεσα και από πολιτική άποψη αλλά και λόγω γειτονίας με το χώρο. Να υπενθυμίσουμε ότι λίγες μέρες πριν δεχθεί η Μεσοποταμία την επίθεση από τους φασίστες των α-ΜΕΑ, είχε γίνει επίθεση πιθανά από τα ίδια ανθρωποειδή και στη "Φαβέλα".



Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Φαβέλα - Free Social Center Favela

Ανακοίνωση για τα γεγονότα του Σαββάτου, 3/6

Το Σάββατο τα ξημερώματα δυο μέλη του ελεύθερου κοινωνικού χώρου Φαβέλα, δέχτηκαν επίθεση από 10 άτομα, στην προσπάθειά τους να συνδράμουν μια γυναίκα που δεχόταν σωματική κακοποίηση σε δημόσιο χώρο. Τα γεγονότα έλαβαν χώρα λίγα μέτρα από την είσοδο της Φαβέλας, που ήταν κλειστή εκείνη την ώρα και μπροστά από την είσοδο παρακείμενου καταστήματος, του «Ρακί Μπαρ», μπροστά στα μάτια θαμώνων και προσωπικού. Τα 10 αυτά άτομα που επιτέθηκαν στους συντρόφους μας, προέρχονταν από το παραπάνω κατάστημα. Τα μέλη της Φαβελας, ένας άνδρας και μια γυναίκα χτυπήθηκαν άγρια, χωρίς κανείς από τους υπόλοιπους θαμώνες να παρέμβει.

Την επόμενη κιόλας, κόσμος από τη Φαβέλα έδειξε τα αντανακλαστικά του και βρέθηκε έξω από το ρακί μπαρ, για να καταστήσει σαφές ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές στη γειτονιά και στους χώρους τους οποίους παρεμβαίνουμε. Ζητήθηκε από τους υπεύθυνους του καταστήματος η βοήθεια τους για να ταυτοποιηθούν τα άτομα που προκάλεσαν τις σοβαρές σωματικές βλάβες. Ενώ όλοι περιμέναμε μια στάση συνεργασίας και κατανόησης από τους «υπαλλήλους» του μαγαζιού, η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική. Δεχτήκαμε ειρωνείες και προσβολές καθώς και μομφές για “υπερβολική κοινωνική ευαισθησία”. Στα πλαίσια της συμπεριφοράς αυτής από την πλευρά του καταστήματος, οι υπεύθυνοι, κάλεσαν την αστυνομία. Η αστυνομική δύναμη που εμφανίστηκε ήταν εντυπωσιακά δυσανάλογη των όσων διαδραματίζονταν και κατέδειξε την μεθόδευση του καταστήματος σε βάρος της Φαβέλας και των μελών της. Ακόμα και από αυτές τις συνθήκες έγινε σαφής η συγκάλυψη των δραστών από μέρος του καταστήματος.

Η Φαβέλα ήρθε σε αυτή τη γειτονιά για να εδραιωθεί ως κέντρο αυτόνομης πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης, αλλά και να δείξει σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν ανεχόμαστε ούτε ξυλοδαρμούς γυναικών, ούτε μπραβιλίκια και τραμπουκισμούς. Επιδιώκουμε τη συνεργασία και το διάλογο με τους ανθρώπους της γειτονιάς και της πόλης συνολικότερα, που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα άμεσα και στοχευμένα. «Ξεκαθαρίσματα» και λογικές νύχτας δεν αφορούν ούτε θα αφορούν το χώρο, ωστόσο απέναντι σε κάθε τέτοιο φαινόμενο κοινωνικού κανιβαλισμού θα είμαστε εκεί για να απαντάμε με τα πρόσωπά μας, δημόσια και διακριτά. Θεωρούμε απαραίτητη και αυτονόητη την περιθωριοποίηση των υπευθύνων και όσων τους συγκαλύπτουν, αλλά και την άμεση καταγγελία παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΑΒΕΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου